Cum amenajam corect bucataria ?

Am intalnit dese ori aceasta intrebare de la clientii nostri : cum amenajez corect bucataria ? Ceea ce trebuie luat in considerare : eficienta, functionarea, siguranta folosirii spatiului si aspectul estetic.

In 1940, cercetatorii de la Cornell University au studiat si dezvoltat ideea ce poarta numele de “regula triunghiului“. 

Imaginati-va un triunghi vizual care cuprind cele trei puncte importante in bucatarie : aragaz, chiuveta, frigider. Lungimea totala intre aragaz, chiuveta si frigider se incadreaza intre 4 si 6 metri. Daca perimetrul triunghiului este mai mic de 4 metri spatiul este foarte mic si incomod in desfasurarea activitatii in bucatarie. Daca spatiul are suma totala a laturilor mai mare de 6 metri atunci apare un efort suplimentar pentru desfasurarea activitatilor, distanta fiind prea mare inte cele trei puncte importante ale bucatariei.

Nu uitati : lungimea unei laturi a triunghiului ( intre doua puncte de lucru)trebuie sa fie mai mare de 1,2 metri si mai mica de 3 metri.

Indiferent de spatiu, buget sau stilul de amenajare interioara, proiectul bucatariei trebuie sa tina cont de “regula triunghiului”Astfel prin corectitudinea asezarii  , bucataria este organizata pentru a va fi utila , confortabila si usor de folosit.

 

Stabileste corect pozitia celor trei zone de lucru principale . Astfel vei asigura continuitatea fluxului de lucru .  Creaza trei zone : zona de provizii ( frigider si /sau combina frigorifica),  zona pentru gatit ( plita, cuptor, hota, cuptor cu microunde) , zona de curatenie ( masina de spalat vase, chiuveta, detergenti, cos de gunoi ). Astfel ai o zona corecta in care miscarile de folosire a bucatariei sunt minime si utile fara a te obosi in cautari

Nu uitati : lungimea unei laturi a triunghiului ( intre doua puncte de lucru)trebuie sa fie mai mare de 1,2 metri si mai mica de 3 metri.

 

Pentru a da impresia unei bucatarii spatioase ( chiar daca nu este ) foloseste culori deschise bej, crem, alb, nuante de  lemn deschis, galben,  ocru . Fronturile ( fetele de usi si sertare alege-le lucioase pentru a se reflecta lumina. Nu folositi oglinzi, icoane

 

Un alt factor important in organizarea eficienta a unei bucatarii este depozitarea vaselor si a consumabilelor.

Obiectele mai grele si mai mari  se pozitioneaza la inaltimea bazinului si umarului, Obiectele mai usoare  plasati la nivelul ochilor sau mai jos de genunchi, obiectele cele mai usoare asezati-le mai sus de nivelul ochilor sau mai jos de genunchi.

Este eficient ca obiectele pe care le folosim rar sa le asezati in partea suspendata a mobilierului, obiectele care le folositi fregvent , pozitionati  pe blatul de lucru sau la nivelul ochilor, obiectele pentru utilizare ocazionala asezati-le in partea de jos a mobilierului.

 

Ceea ce este util este incadrarea frigiderului in mobilier. Incorporarea acestuia sau ascunderea. Astfel se incadreaza mult mai placut estetic  itr-un spatiu de bucatarie.

 

Zona dintre blaturi – pe perete, puteti alege  faianta, sticla, piatra, lemn ( cand este plita electrica) in nuante contract cu cele folosite pentru fronturile bucatariei si a blatului de lucru.

Un alt element important intr-o bucatarie : blatul de lucru !  Din piatra naturala sau compozit  pe langa faptul ca se potriveste unei bucatarii elegante,  contemporane, este un blat pe care se pot aseza obiecte fierbinti  si este rezistent la zgaraieturi.

Pentru blat de lucru puteti alege si mozaicul din piatra naturala ( marmura sau granit) Acest tip de blat este des intalnit in bucatariile rustice , traditionale .  Se impune un blat de lucru cu grosime intre 7 si 10 cm grosime

Blatul de lucru din inox este potrivit daca se doreste obtinerea unei bucatarii cu aspect profesional cu tendinta moderna

Alt tip de blat de lucru este cel blatul de lucru melaminat, blat rezistent la zgaraieturi insa nu mai mult decat blaturile de piatra naturala.

Un alt element util in bucatarie este insula, acolo unde spatiul permite. Aceasta poate fi utilizata ca suprafata de lucru si zona pentru depozitare. Se poate utila ( aragaz, chiuveta sau cuptor  permitand folosirea acesteia in cadrul unui tip de bucatarie open space.  Alipit sau ascuns in cadrul insulei poate fi un blat de masa  la care se pot adauga scaunele confortabile

living casa Barsan (8) bucatarie dining (4) ACCamera_2 bucatarie (1) bucatarie (1)

Culorile si modelul de fronturi , plus materialele folosite, sunt foarte importante in bucatarie. Daca doriti o atmosfera clasica, calma relaxanta, folositi fronturi frezate in culori deschise sau neutre. Nuantele deschise dau impresia unui spatiu mai mare de multe ori. Folosirea culorilor inchise du senzatia unui spatiu mai mic decat in realitate .  Daca va doriti doua nuante in bucatarie, atunci alegeti culori inchise pentru baza si culori deschise pentru corpurile suspendate . Incercati sa nu va jucati prea mult cu nuante si culori sau modele pe fronturile bucatariei. Poate fi obositor si veti dori dupa un timp scurt schimbarea mobilierului de bucatarie J

Lumina ideala pentru folosirea spatiului de bucatarie poate fi plasata sub corpurile suspendate. Astfel fiind iluminat blatul delucru, putem folosi mai usor manevrarea zonei de lucru. Iluminatul util poate fi pozitionat si in partea de sus a dulapurilor suspendate, inafara acestora sau in  interior.

 

Sper ca sunt utile celke cateva detalii pentru creasea unei bucatarii elegante si confortabile.

Va imbratisam cu drag si asteptam intrebarile voastre

 

Echipa

Creativ Decor

 

 

design interior iasi, designer iasi, designer interior iasi, designer interior botosani, design, bucatarie, living, copii, design copii, design casa, design apartament, designer interior bun iasi, designer interior bun constanta, designer interior bucuresti, designer, amenajare iasi, amenajari iasi, decorator interioare iasi, firma design interior ias, firma design interior botosani, firma design interior Vaslui, targu frumos, 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s